Şeriatı savunanlar hilafet’ten sıkılırsa!

Normal hızda okuyarak, 2 dakika 59 saniye sürer.

 

Şeriatı savunanlar hilafet’ten sıkılırsa! Sıkılamaz mı?

Abdülaziz zamanında softalar (medrese eğitimi almış kişiler) Mithat paşanın önderliğinde padişahın şeriata aykırı davrandığını, şeriat hükümlerine uymadığını bahane ederek, padişahın meşrutiyeti kabul etmesini talep etmişlerdi. Ve taleplerinin karşılanmaması durumunda sarayın duvarlarının adam asmak için yeterli seviyede olduğunu da ima ederek gerekli korkuyu salmışlardı.

Abdülaziz, şeyhülislamın fetvası ile saltanatı V.Murat’a bırakarak inzivaya çekilmişti. Arkadan kontrol yine kendisindeydi. Murat, Abdülaziz’e yürekten bağlıydı. Onunla Avrupa’yı gezmiş, entelektüel birikimini Abdülaziz’den almıştı. Akıllı, bilgi ve birikim bakımından oldukça donanımlıydı. Kendini çok iyi yetiştirmişti. Tavırları yenilikçi ve kontrollüydü. Fakat Hilafet ve saltanat ile tahtta kalmak öyle kolay değildi!

Her şey normal seyrinde ilerlerken Abdülaziz’in sarayda bilekleri kesilmiş halde cenazesinin bulunması en çok Murat’ı etkiledi. Ardından, Abdülaziz’in oğlunun korumalarından biri divan’ı basıp birkaç paşayı öldürdü.

Aynı durumu kendisinin de yaşayacağı korkusu sonrası sanrıların etkisi ile kendini saraya kapattı Murat Sultan. Gün geçtikçe tavırları ve davranışlarının gözle görülür biçimde değişti.

Yine iş Mithat paşaya düştü. Gerçi bu durumun olması hiç iyi değildi ama yapacak da bir şey yoktu. Sessiz sedasız bir şekilde Murat ,yine Şeyhülislamın fetvası ile tahtan inerek yerini  küçük Kardeşi Abdülhamit’e bıraktı. Murat’ın tahtan inmesine sebep olan hastalık onun deli olduğu iddiasıydı.

Abdülhamit eğitimini aldığı batı kültürünü yakından tanıyan bir sultandı. Fakat karşısında Mithat paşa gibi güçlü bir Hürriyet sevdalısı duruyordu. Daha önceleri Padişahım çok yaşa diyen halk artık Vatan için canımız feda diyordu. Bu durum hükümdar için hazım edilecek bir durum değildi. Bunu söylerken kesinlikle eleştirmek veya yermek için söylemiyorum. Gerçekçi olmak gerekiyor, kolay değil bazı değişimleri kabul etmek.

Konunun analizini yapmak bana düşmez. Fakat tek taraflı değil de her yönden bakmaya çalışırsanız siz de göreceksiniz ana temayı. Aşağıdan yukarı kadar batıya burnunu çevirmiş fakat arkasında oryantalist kültür tarafından prangalanmış ve bunu öz kültürü sandığı için buna bağlı bir toplumu görüyoruz. Adım adım cumhuriyete ilerleyen ama biat kültürünün etkisinden çıkmaya korkan aydın kesimin çaresizliği de ortada. Kolay değil elbette o günkü şartlarda hareket edebilmek, hatta düşünebilmek.

Ama şimdi kolay, hem de çok kolay! Tek yapmanız gereken, milyonlarca insanın uğruna eziyetler çekerek kurduğu Cumhuriyet’e sahip çıkmak!

Kanmayın Atalarınız hakkında atanlara tutanlara, okuyun göreceksiniz nasıl zorluklar ile bugünlere gelindiğini! Nelerden vazgeçtiklerini göreceksiniz her okuduğunuz cümlenin sonunda ki noktasında.

 

 

 

 

 

        

 


Yorumlar