Kumarhaneler!

    1998 yılında Kumarhaneler resmi olarak kapatıldı. Kapatılınca, insanlar Kumarı bırakarak ne yaptılar? Tövbe edip kenarı mı çekildiler? 

    Elbette hayır! 

    Kumarhaneler kapatıldıktan sonra, kumar meraklıları soluğu başka ülkelerde aldılar. Kıbrıs bir anda kumar turizminin Akdeniz'de merkezi haline geldi. Binlerce kumar meraklısı hiç vakit kaybetmeden ilk uçaklar ile  Kıbrıs'ın otellerine akın etti.

    Sadece Kumarhaneler olmadı para kazanan. Çarşı'dan pazara, Bakkal'dan bijuteri ürünü satan mağazaya kadar her işletme, kumar meraklıların yanı sıra tatil için gelen kişilerden de  nasibini almaya başladı. 

    Tatil, insanların bedenlerinin yanı sıra zihinlerinin de dinlendiği bir aktivite aynı zamanda. Kıbrıs'ın ada olması, tatil kültürününde vazgeçilmez yerlerinden biride oldu bu sayede. Bugün bile Türkiye'den tatil için yüz binlerce insan tatilini Kıbrıs'ta geçirmektedir.

    Kumar oynayan kişiler, kazanmak için değil, zihinlerini meşgul etmek için kumar oynuyorlar. Çünkü kazanan tarafın her zaman kasa olacağını biliyorlar. Kazanmak için oynayanlar vardır mutlaka, fakat bu tarzda oynayan insan sayısı genel olarak çoğunluğu sağlayan oyuncular arasında küçük bir kısmı oluşturmakta.

    Türkiye'de  kumarhaneler yasak!

     Şans oyunları serbest! İddia tarzı bahis oyunlarının yanı sıra  sayısal loto, on numara vb. oyunların mevcut kumar yasasının içeriğine yönelik çelişkili durumu da çok ironi. Devletin şans oyunlarından aldığı vergi geliri ortada. Fakat şans oyunlarının yaratmış olduğu katma değerin sadece belli sektörlere yansıması var, o da çok zayıf oranlarda gelirin olduğunu gösteriyor. İstihdam ve Turizm anlamında katkısı yok.

    Kumarhaneler, 1998 yılında kapatıldığında 50.000 üzeri insan işsiz kaldı. Toplamda istihdam açısından etkilediği kişi sayısı 500.000'e yakın insanın olduğu düşünülüyor. 

     Bunun yanı sıra Kumarhanelerin, gıda başta olmak üzere yüzlerce sektörde yaratmış olduğu katma değer'de yok oldu. 

    Yazıyı yazarken yapmış olduğum araştırmalarda, Son yıllarda Gürcistan ve Bulgaristan'a binlerce Kumar meraklısının akın ettiği şeklinde haberlerdi.

    Özellikle Gürcistan örneğinde olduğu gibi. Sanayi ve üretim anlamında zayıf olan ülke olmasına rağmen para birimi bizden değerli konuma gelmiş durumda.Ekonomik anlamda büyümesinde Kumarhanelerin etkisi çok yüksek. 

    Bence, Türkiye'de kumarhanelerin bir an önce açılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

    Gerek döviz girişine sağladığı katkı , gerekse sağlamış olduğu katma değerin yüksek olması göz önünde bulundurulur ise, kumarhaneler açılmalıdır.
    



Yorumlar