Sosyal Ağlara Yasak mı geliyor?

29 temmuz 2020 sosyal medya kanun teklifinin kabulüne ilişkin hazırlanan teklif kabul edildi. Bundan sonra ne olacak?

Öncelikle yasa ile Devlet sosyal medyadan ne istiyor ona bir bakalım!

Madde 1 : Sosyal ağ sağlayıcı tarifi

Madde 2 : Tebligatların yer sağlayıcılara nasıl yapılacağını anlatıyor.

Madde 3: 5 maddenin yükümlülüklerinin yerine gelmemesi durumunda yer sağlayıcılara uygulanacak para cezalarını anlatıyor.

Madde 4: Kanunun 8.maddesinde (5651) erişimin engellenmesi cümlesi içeriğin çıkartılması olarak değiştiğini vurguluyor.

Madde 5: Unutma hakkı detayları anlatılıyor.

Madde 6: Sosyal ağ sitelerinin Türkiye’de Türk vatandaşı temsilci bulundurması zorunlu hale getiriliyor. Bulundurmama durumunda da tebliğden itibaren;

a-15 gün sonunda 10 milyon lira

b- 30 gün sonunda 30 milyon lira

c-30 günün sonunda reklam yasağı

d- 3 ay sonunda %50 trafiğini azaltma

e- 30 gün sonunda %95’ kadar trafik azaltma,

Ve sosyal ağ sitelerinden 6 ayda bir Türkçe rapor ile tüm verilerin Türkiye’de tutma zorunluluğu getiriliyor.

         Sonuç olarak yasa kabul edildi yürürlüğe giriş tarihi 01 Ekim 2020 olarak kabul edildi. Bundan sonraki süreç ile ilgili durum tamamen yasa’yı kabul edecek olan sosyal ağ sitelerinin durumu. Açıkçası kabul edeceklerini düşünmüyorum. Çünkü bulundukları hiçbir ülkede bu şekilde bir karşılık görmüyorlar.

         Örneğin Facebook, asla verilerini Türkiye’de tutmaz ayrıca burada olacak kişinin özellikle Türk vatandaşı olmasının istenmesi durumu herhangi bir durumda yetkili kişinin cezai işleme tabi tutulması anlamına da geliyor. Ya da Twitter, o da buna riayet edecek yapıda bir şirket değil. Verilerini tutmayacağı gibi asla paylaşmayacağını düşüyorum.

         Açıkçası olacak olan, sosyal ağ siteleri bu yasayı kabul etmeyeceklerdir. Dolayısıyla hepsine giriş engellenecektir. Benzer yasalar başka ülkelerde de çıktı ve kabul görmedi. Yasalar bir bir geri çekildi. Yasanın ısrar ile kabul edilmesinin beklenmesi sonucu büyük ihtimalle dokuz ay sonra tüm sosyal sitelere Türk gençliği evlada diyecektir.

         Peki Türk gençliği niye sosyal ağ’a giriyor?

Çünkü genel olarak düşünceleri toplum içinde kabul görmüyor, kültür çatışması yaşıyor onun için kendini sosyal ağ’da özgür hissediyor. Parası olmadığı için yapamadığı veya heves ettiği bir çok şeyi Youtube’dan izleyerek öğrenmeye çalışıyor. Yeni fikirleri izleyerek öğreniyor.

En önemlisi Türk gençliği başka ülkelerde ve kültürlerde yaşayan yaşıtlarını takip ediyor ve onların imkanlarına sahip olmak istiyor.

Peki, bu yasa ne istiyor? Bunların olmamasını ve kendi içine kapanmış bir gençlik istiyor…

 

 

 

 


Yorumlar